BusinessINFO.cz: Pečení ji odvedlo od původní profese. Cesta k dokonalým makronkám byla klikatá
8. 10. 2025
Chuti křupavých pusinek z mandlové mouky propadla paní Dana z Prahy už před dvaceti lety ve Francii. „Zkoušela jsem dětem péct makronky podle receptů na internetu, ale dokonalosti těch, které jsme ochutnali v Paříži od Ladurée, se nikdy ani nepřiblížily,“ usmívá se.
„Až loni jsme s manželem náhodou objevili v Berouně českou výrobnu makronek Roell, které mi učarovaly a shodli jsme se, že se francouzským legendám vyrovnají,“ dodává.
Sladké království na břehu Berounky
Makronky Roell peče rodačka z Lovosic Adéla Mervartová, původní profesí vychovatelka ve školní družině, už pět let. Její sladké království à la „malý kousek Paříže“ najdete v berounském Závodí. Ačkoli není vyučenou cukrářkou, dosáhla ve svém novém oboru nevšedního mistrovství.
Za rostoucí oblibou makronek Roell stojí pečlivý výběr kvalitních surovin a neustálé zdokonalování receptur. Podle Adély Mervartové jsou ovšem základními kameny jejího úspěchu trpělivost a vytrvalost.
„Nejsem vyučenou cukrářkou, ale věřím, že všechno se dá naučit, pokud je člověk ochotný věnovat tomu čas a energii. U makronek to byla dlouhá cesta a nešlo ji nijak urychlit. Prošla jsem si obdobím nekonečných pokusů a omylů, sledováním videí, zkoušením různých postupů, vyhazováním nepovedených kousků a dalším a dalším testováním,“ popisuje.